Kunnen bij mij implantaten worden geplaatst?

In Nederland dragen meer dan 3 miljoen mensen een kunstgebit. Zo’n 800.000 van hen hebben daar in meer of mindere mate problemen mee. Dit kan verschillende oorzaken hebben, in veel gevallen ligt het ondergebit los op de kaak. Dat heeft te maken met het slinken van de kaak na het trekken van de tandwortels. De druk van het kunstgebit leidt ertoe dat de kaak blijft slinken, waardoor het kunstgebit los in de mond komt te liggen. Implantaten bieden een geschikte oplossing om dit te voorkomen. Implantaten in de kaak zorgen ervoor dat het mogelijk is daar een klikgebit op te plaatsen, een kunstgebit dat zich laat vast klikken en daardoor altijd perfect past. Benieuwd of er bij u implantaten kunnen worden geplaatst?

Wat zijn implantaten?

Het is om die vraag te beantwoorden allereerst van belang om iets dieper in te gaan op wat implantaten precies zijn. Of er implantaten kunnen worden geplaatst hangt sterk af van de situatie in de mond. Een natuurlijke tand of kies bestaat uit een kroon en een wortel. De kroon is het deel dat we zien, de wortel zit in het tandvlees. Een implantaat vormt een kunstwortel voor in de kaak, het klikgebit daarop vormt de ‘kronen’. Het bot in de kaak groeit aan de kunstwortel vast, zodat een implantaat een goede basis kan vormen voor een klikgebit of een vaste constructie om een enkele tand of kies te vervangen.

Voor wie zijn implantaten geschikt?

Er gelden een aantal voorwaarden wanneer u gebruik wilt maken van implantaten:

  • U heeft een goede gezondheid (roken kan dit in de weg zitten)
  • Er is voldoende bot aanwezig om de implantaten vast te laten groeien
  • Het tandvlees is gezond of moet te genezen zijn
  • U bent voldoende gemotiveerd het klikgebit goed schoon te houden en te onderhouden

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunnen er bij u in principe implantaten geplaatst worden. Doordat het bot aan de implantaten vastgroeit ontstaat er een stabiele basis voor een klikgebit dat optimaal past. U heeft voldoende kracht om te bijten en kauwen, daarnaast kunt u met een klikgebit zonder zorgen een stralende glimlach laten zien.

Hoe verloopt de behandeling?

Kunt u implantaten laten plaatsen en bent u benieuwd hoe de behandeling verloopt? Voordat u de implantaten kunt laten plaatsen is een goed vooronderzoek van belang. Na beoordeling zal er een röntgenfoto gemaakt worden om de situatie in de mond in kaart te brengen. Is er voldoende ruimte aanwezig voor de implantaten? Hoeveel zijn er nodig om het gebit vast te kunnen zetten? Het plaatsen van implantaten gebeurt in twee fasen, we vertellen u daar graag meer over. Meer weten over implantaten en het kunstgebit of een andere behandeling? Neem contact met ons op.