Wat zijn de gevolgen van getrokken tanden en kiezen?

Laat u tanden en kiezen trekken of bent u op voorhand benieuwd wat daar de gevolgen van zijn? Het verlies van tanden en kiezen zien veel mensen als een onvermijdelijke bijkomstigheid van het ouder worden. Dat is echter niet het geval. Cariës (gaatjes) en tandvleesproblemen kunnen het gebit aantasten, het verlies van tanden is daar een belangrijk schadelijk gevolg van. Het laten trekken van tanden en kiezen vormt wat dat betreft niet zomaar een oplossing, het kan de oorzaak zijn voor verdere problemen. Het is daarom van belang om op voorhand na te denken over wat er dient te gebeuren na het trekken van tanden of kiezen.

Opluchting bij de patiënt

Het trekken van tanden of kiezen leidt in de meeste gevallen vooral tot opluchting bij patiënten. De pijn verdwijnt en behandeling van die tanden of kiezen is uiteraard niet meer nodig. De wonden in de mond zullen als vanzelf genezen, al zijn de problemen daarmee niet opgelost. Bent u daarna volledig tandloos of bent u een aantal belangrijke tanden kwijt? Dit kan een aantal belangrijke nadelen met zich meebrengen.

Nadelen van tanden en kiezen trekken

Benieuwd naar de nadelen van tanden en kiezen trekken, wanneer u daar vervolgens niets aan zou laten doen? Wij zetten er een paar voor u op een rij:

  • Kauwen wordt lastig (altijd pap, pudding en appelmoes gaat op den duur vervelen)
  • Praten levert moeilijkheden op (vooral niezen, geeuwen en luid roepen zijn lastig)
  • Uw uiterlijk verandert (uw gezicht raakt ingevallen en lachen wordt lastiger)
  • Bovendien worden veel patiënten onzeker op het moment dat ze niet langer al hun tanden en kiezen hebben. Het trekken van tanden en kiezen levert wat dat betreft geen oplossing op, het zorgt juist voor belangrijke nieuwe problemen.

Trekken van tanden en kiezen voorkomen

Wilt u het trekken van tanden en kiezen voorkomen? Een goede poetstechniek is daarvoor van groot belang. Daarnaast is het verstandig om goed op te passen met de inname van suiker en uw tanden regelmatig te laten controleren en behandelen door een tandarts. U kunt op die manier oud worden met uw eigen gebit, het is niet nodig om tanden en kiezen vroegtijdig te laten trekken. Is dat voor u te laat en worden er tanden of kiezen getrokken of wilt u dat toch laten doen? Bespreek met ons welke oplossingen er mogelijk zijn. Wij kunnen u adviseren over een prothese, een kunstgebit of zelfs een kunstgebit op implantaten (klikgebit). Neem contact op voor meer informatie.